COMMUNITY COLLEGE COMPLEX: PERFORMING ARTS BUILDING

LOCATION: Kentfield, California                                                                                                                                                                                                                                                                    TYPOLOGY: Educational | Institutional                                                                                                                                                                                                                                                        CLIENT: Marin Community College District                                                                                                                                                                                                                                                        SQUARE FOOTAGE: 65000 SFT

This community college arts complex consists of a new 30,000 square foot building for fine arts programs, and an addition of dance studio, art gallery, and lobby to a 65,000-square foot performing arts facility. Linking the two buildings is a new “Arts Plaza” that provides outdoor venue opportunities for all the creative arts. The design solution allows building functions to be symbiotic with outdoor spaces, which enhances interactions among faculty, students and staff of the diverse arts programs.

The existing Performing Arts Building - built in 1965, was not architecturally distinguished, and was functionally outdated. The new addition to the Performing Arts Building is strategically designed to create new façades, and include dance studios, box office, lobby, and art gallery that obscure the worn elevation of the old structure. These elements are at the level of the Arts Plaza. Two new dance studios are accommodated at a floor level below the arts plaza, yet are able to benefit from windows and views owing to the topography of the site. For these highly public spaces, the sense of interior to exterior connection and visibility is heightened by large expanses of glass walls. The LEED Silver project features environmentally-friendly solutions for indoor air-quality, water efficiency, extensive passive sustainability strategies and reduction in energy costs and ecological impact. According to PG&E, the savings account is 16.1% better than the baseline.


© 2017 by MARCY WONG DONN LOGAN ARCHITECTS. All Rights Reserved.